W poprzednim wpisie wrzuciliśmy przepis na masło konopne, którego użyliśmy do zrobienia pysznych i puszystych SPACE DONUTS.
Przyznajemy się bez bicia, że pierwszy raz robiliśmy pączki, ale wyszły przepyszne!
Analogicznie do masełka – pączki się dosyć łatwo robi, jednak jest to czasochłonne przez czas, który musimy dać drożdżom na wyrośnięcie.
Wskazówka: Polecamy przygotować sobie strzykawkę do nadziewania pączków już po usmażeniu. My zrobiliśmy ten błąd i nie mieliśmy odpowiedniego sprzętu, w związku z tym musieliśmy nadziewać pączki przed smażeniemi je zlepiać. To dopiero był level hard!
Czas przygotowania ok 1 godzina + 2 godziny na wyrośnięcie ciasta
Zaczynamy!
Składniki:
1. Zaczyn – na miseczki wsyp łyżkę mąki, cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i roztarte 25g drożdży. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. (Jeżeli nie masz ciepłego miejsca możesz umieścić zaczyn w piekarniku nagrzanym do ok 30-35 stopni.)
2. W dużej misce wsyp mąkę, szczyptę soli, żółtka, masło i cukier, mleko i zaczyn. (Składniki pomniejszone o ilość użytą do zaczynu). Wymieszaj i zacznij rękami wyrabiać ciasto. Następnie możesz kontunuować w wyrabianie ciasta ręcznie lub wspomóc się robotem kuchennym z koncowką do wyrabiania ciasta. (ok. 5 min, aż będzie jednolite, lepie i luźne.
3. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce lub do piekarnika na przynajmniej godzinę (bez ściereczki, możesz przykryć folią aluminiowa)
4. Na stolnice wysyp trochę mąki i przełóż na nią wyrośnięte ciasto.
a) Opcja ze strzykawką i nadziewaniem pączków po usmażeniu: Obsyp je delikatnie mąką z każdej strony i rozwałuj na grubość ok. 2cm. Wykrawaj kółka np. szklanką. Wykrojone kółka znowu odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub piekarnik – 30 min.
b) opcja trudniejsza z nadziewaniem przed usmażeniem: Obsyp je delikatnie mąką z każdej strony i rozwałuj na grubość ok. 1cm. Wykrawaj kółka np. szklanką. Wykrojone kółko ułóż płasko na dłoni, nałóż łyżeczkę marmolady i dokłądnie zaklej je na górze (podobnie jak pierogi), żeby marmolada nie wyciekała. Uformuj ładne kulki i znowu odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub piekarnik – 30 min.
5. Do garnka wlej ok. 700 – 1000 ml smalcu i dobrze go nagrzej na średnim ogniu. Możesz sprawdzić czy jest już odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta do środka. Jeżeli od razu wypłynie i zacznie się smażyć – temperatura smalcu jest ok. Teraz wrzuć do środka pączki i smaż je z obu stron po 2-3 min. na średnim ogniu aż będą zarumienione. Wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy.
6. Jeżeli wybrałaś opcję z nadziewaniem pączków po usmażeniu to do dzieła! A jak już są nadziane marmoladą możesz przystąpić do dekorowania
7. Dekoruj! Daj się ponieść fantazji i ozdob pączki według uznania
Smacznego!
Jeżeli zrobiłaś pączki z naszego przepisu daj znać jak wyszły 🙂