Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Konto
0
Koszyk (0)
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dołącz do nas

Flawonoidy – co to jest?

Flawonoidy są naturalnymi związkami bioaktywnymi występującymi w roślinach w każdej ich części. Można napotkać je nie tylko w kwiatach i owocach, ale także liściach i łodygach. Odgrywają niezwykła rolę – dzięki nim roślina zdobywa charakterystyczny smak, kolor i zapach. Za ich pomocą nie możemy oderwać wzroku od niektórych gatunków roślin bądź chwalimy ich piękną woń ilekroć znajdziemy się w ich pobliżu. Substancje odpowiedzialne za oferowanie nasyconej barwy i zapachu są gromadzone w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych. Artykuł nakreśla czym dokładnie są flawonoidy i z jakimi ich rodzajami spotykamy się na co dzień, a także do czego można je wykorzystać. Stosując je w codziennej diecie lub pielęgnacji wpływamy na wiele schorzeń oraz poprawiamy kondycję naszej skóry. Z poniższego artykułu dowiesz się:

Flawonoidy – występowanie  

Flawonoidy występują w roślinach oraz owocach, które na samą myśl kojarzą Ci się z pięknym zapachem oraz nasyconym kolorem. Ich źródłem są cytrusy, rośliny strączkowe i liściaste. Możesz znaleźć te także w kawie, jabłku, aromatycznym czerwonym winie, a nawet… czerwonej cebuli. Są niemal wszędzie i stwarzają nam niepowtarzalne doznania – dzięki poznajemy piękne zapachy, co znacznie umila nam gotowanie i przyrządzanie nowych potraw i deserów.

Flawonoidy – działanie

Flawonoidy to związki o wielu dobroczynnych właściwościach wpływających na ludzkie zdrowie i przywracających poprawne funkcjonowanie. Przeprowadzone przez lata badania naukowe wskazały na ich następujące funkcje:

Bioflawonoidy

Bioflawonoidy to połączenia biologiczne flawonoidów odpowiadające za smak, kolor, jak i zapach roślin i owoców. Stanowią także ochronę dla znajdujących się w nich witamin oraz enzymów. Mówiąc w skrócie – pomagają roślinie przeżyć.   Poniżej wyszczególniliśmy bioflawonoidy ze względu na najpopularniejsze klasy: Flawanony są jednymi z najczęściej występujących bioflawonoidów. To bioflawonoidy cytrusowe – spotkasz je głównie w limonce, pomarańczy oraz cytrynie. Są wyjątkowe, ponieważ w odróżnieniu od pozostałych nie wpływają na kolor rośliny i owocu. Zawdzięczamy im silne działanie kardioprotekcyjne, antynowotworowe i przeciwzapalne. Są odpowiedzialne za nadane kwiatom i owocom kolory żółtego. Dlatego były często używane jako barwnik. Ale to nie koniec ich właściwości. Siła flawonoli tkwi w umiejętnościach leczniczych – między innymi to dzięki nim konopie mogą zostać przyjmowane przez pacjentów z tak zaawansowanymi schorzeniami i osiągają niezwykłe efekty. Spotkasz je owocach oraz wytworzonych z nich produktach spożywczych – dżemach, sokach, herbacie lub winie. Wyniki badań jasno pokazują, że flawanole odgrywają istotną rolę w leczeniu zapalenia naczyń krwionośnych i powodują ich rozszerzenie, co może ustrzec nas przed wystąpieniem zawału serca. Działają jako naturalne pestycydy oraz mają udział w regulacji ilości bakterii i grzybów znajdujących się w systemie korzeniowym. Co ciekawe, wpływ flawonów na działanie ludzkiego organizmu jest wciąż nieznany. W dalszym ciągu nie zostały ukończone badania mogące dać szczegóły o ich biodostępności i absorbcji przez człowieka. Ich źródłem są przede wszystkim rośliny strączkowe. Co ciekawe, ich działanie porównywane jest do hormonów, a konkretniej estrogenu. Choć badania izoflawonów jeszcze nie dobiegły końca, doświadczenia wykonane na zwierzętach pozwalają stwierdzić, że wyróżniają się szczególnymi właściwościami przeciwutleniającymi. To naturalne pigmenty odpowiadające za kolor czerwony, pomarańczowy, niebieski, fioletowy, znajdują się zarówno w owocach, jak i warzywach. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, obniżają przepuszczalność ścian włosowatych, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Dzięki ich obecności w owocach i warzywach możemy cieszyć się ich pięknymi, nasyconymi barwami. Ale są niezwykle przydatne także podczas uprawy pożywienia – skutecznie odstraszają pojawiające się wokół nich owady.

Jakie flawonoidy znajdują się w konopiach?

Jak każda roślina, konopie rzecz jasna również posiadają w sobie flawonoidy – i to naprawdę dużą ilość. Znajdują się w jej kwiatach i liściach. Chcąc uzyskać wyjątkowe działanie flawonoidów konopnych, należy zainteresować się zakupem olejków full spectrum. To w nich znajdują się omawiane przez nas związki – wchodzą w reakcję z kannabinoidami, przez co możemy doświadczyć efektu synergii. Występuje on w momencie, gdy w danym preparacie zgromadzonych jest kilka rodzajów kannabinoidów, terpenów oraz właśnie flawonoidów. Oddziałują na siebie, wzmacniając swoje działanie i przynosząc znacznie szybsze i lepiej widoczne efekty. Wśród flawonoidów znajdujących się w konopiach możemy odnaleźć między innymi kwercetynę, kemferol, apigeninę, chrysinę, katechnię oraz epitakechinę.

Flawonoidy w kosmetyce – w jakich kosmetykach możemy je znaleźć?

Choć wielu z nas może nie zdawać sobie z tego sprawy, na co dzień regularnie korzystamy z kosmetyków bądź półproduktów kosmetycznych zawierających w swoim składzie cenne flawonoidy. Produkty z ekstraktami roślinnymi to prawdziwe skarby i warto posiadać je w swojej kosmetyczce – potrafią zdziałać prawdziwe cuda i wyleczyć zaawansowane zmiany skórne. Chcąc zaopatrzyć się w naturalne produkty z zawartością flawonoidów, podczas kolejnej wizyty drogerii bądź aptece zwróć uwagę na: Głównym składnikiem ekstraktu z zielonej herbaty jest katechin, który oprócz wpływu na niedoskonałości, działa także antystarzeniowo. Po regularnym użytkowaniu skóra staje się gładka i rozświetlona. Mimo że olej kojarzy nam się z ciężką, zapychającą konsystencją, ten konkretny rodzaj oleju nazywany jest niekomedogennym, ponieważ nie wchodzi w pory tworząc nowe niedoskonałości. Ta właściwość upodabnia go do oleju CBD na twarz – on również pomaga w problemach skórnych.

Flawonoidy a cukrzyca – jak flawonoidy łagodzą objawy cukrzycy?

Przeprowadzone badania jasno pokazują, że wiele z flawonoidów jest w stanie łagodzić objawy cukrzycy. To choroba, która pojawia się w momencie, gdy trzustka nie produkuje odpowiedniej ilości insuliny. Aby temu przeciwdziałać, do terapii włącza się preparaty z flawonoidami (przykładowo olej Full Spectrum), które będą stymulować jej produkcję. Co więcej, są w stanie zahamować nagły wzrost glukozy we krwi po posiłku i działają hipoglikemicznie. Pamiętaj, że to choroba, której objawy są możliwe do pokonania tylko przy pomocy specjalnie do tego celu przepisanych środków medycznych. Olej CBD z flawonoidami będzie oczywiście doskonałym wsparciem, jednak nie należy zapominać o specjalistycznych lekach zaleconych przez lekarza.

Ile flawonoidów należy przyjmować? Czy można je przedawkować?

Mówiąc o olejach konopnych z zawartością flawonoidów, nie da się ich rzecz jasna przedawkować. Olej CBD to substancja w pełni bezpieczna, która może być przyjmowana nawet w dużych dawkach bez ponoszenia przykrych konsekwencji zdrowotnych. Są przeznaczone dla każdego bez względu na wiek, czy cel stosowania. Jednak podobnie w przypadku CBD, oczywiście – stałe przyjmowanie w dużych ilościach może przynieść zadowalający efekt, jednak i tutaj działa zasada „co za dużo, to niezdrowo” i trzeba liczyć się z nieszkodliwymi działaniami niepożądanymi. Należy pozostać szczególnie ostrożnym, gdy flawonoidy są podawane za pomocą suplementów diety, nie wraz z warzywami. Każdy z nas posiada indywidualną dawkę maksymalną, możliwą do przyjęcia. Różnimy się także pod względem sposobu  metabolizowania konkretnych substancji przez organizm, dlatego flawonoidy mogą wywołać rozmaite reakcje w kontakcie z innymi lekami. Jeśli jesteś w trakcie terapii silnymi środkami medycznymi, przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem. Przyjmując duże dawki flawonoidów trzeba liczyć się z ewentualnymi interakcjami z kwasem foliowym, witaminą C i E. Ponadto ich duże dawkowanie przez osoby z problemami hormonalnymi powinno pozostać pod kontrolą lekarza, z racji na możliwość zaburzenia pracy tarczycy.

Jak dawkować olej CBD z flawonoidami?

Mimo że olej CBD z zawartością flawonoidów przynosi wiele dobrego dla organizmu, należy umiejętnie go dawkować, by nie odczuć działań niepożądanych. Oczywiście, nie stanowią dużego zagrożenia dla organizmu, jednak efekty uboczne typu biegunka, nasilona senność lub nagłe zmiany apetytu mogą dać się we znaki. Aby ich uniknąć należy stosować się do kilku zasad. Po pierwsze, dawkowanie oleju CBD należy rozpocząć od mniejszych dawek. Nawet jeśli stosujemy go w celach terapeutycznych, niskie stężenia pozwolą nam obserwować reakcję organizmu na nową substancję. Jeśli nasz organizm nie zareaguje w niekorzystny dla nas sposób, można zdecydować się na zwiększenie ilości przyjmowanego CBD. Istnieje kilka sposobów aplikacji olejku CBD – jednak najbardziej rekomendowanym jest wkraplanie go pod język. Wszystkie cenne związki naturalne, takie jak flawonoidy, mają możliwość szybkiego wchłonięcia się przez błonę śluzową i przedostania wprost do krwi. Na pierwszy efekt nie trzeba czekać długo, a co więcej nie szkodzimy wątrobie. Ten sposób aplikacji nie omija przewód pokarmowy oraz wątrobę, toteż nie ma tu mowy o efekcie pierwszego przejścia. Innym dobrym rozwiązaniem jest waporyzacja CBD. Polega na podgrzaniu produktu konopnego do odpowiedniej temperatury, która sprawia, że składniki odżywcze zamieniają się w cenną dla zdrowia parę. Przyjmowanie CBD polega w tym przypadku na kilkukrotnym jej wdychaniu, podczas którego wszystkie składniki przedostają się wprost do wewnątrz. Warto odróżnić waporyzację CBD od jego palenia. Nawet produkt bogaty w cenne flawonoidy nie szans w pełni zadziałać, jeśli do płuc dostaną się szkodliwe substancje smoliste.

Podsumowanie

Flawonoidy to naturalne związki występujące w owocach i warzywach – ich najważniejszym zadaniem jest dostarczenie pięknego zapachu, koloru oraz smaku. Jednak wyróżniają je także  dobroczynne właściwości, które sprawiają, że zostają przyjmowane w celu walki z wieloma przypadłościami oraz prewencyjnie, by wzmocnić organizm. Przyjmując je regularnie jesteśmy w stanie wpływać pozytywnie na swój stan psychiczny oraz fizyczny – flawonoidy wspomagają leczenie, występują w dużej ilości w wielu kosmetykach do skóry i włosów oraz mogą ukoić nerwy, wyciszyć gonitwę myśli oraz pomóc w utrzymaniu najwyższego skupienia. Wszystko to za sprawą olejków CBD Full Spectrum zawierających pełnię naturalnych, cennych związków – nie tylko flawonoidów, ale też wielu kannabinoidów oraz terpenów. Jak często wykorzystywane są obecnie flawonoidy? Opinie na temat tych cennych związków roślinnych oraz dostępność zawierających ich preparatów jasno wskazują, że konsumenci stale szukają naturalnych rozwiązań. Występują w niezliczonej ilości kosmetyków do twarzy i włosów – produkty zawierające skrzyp polny, miłorząb japoński i olej z pestek winogron na stałe zagościły w kosmetyczkach wielu osób, a ich użytkownicy mogą uzyskać szybkie i spektakularne rezultaty. W przypadku przyjmowania flawonoidów zawartych w olejku full spectrum, należy zachować odpowiednie dawkowanie i regularność. Zbyt częsta aplikacja olejów o dużym stężeniu może doprowadzić do powstania niegroźnych skutków ubocznych, takich jak przykładowo biegunka lub wzmożona senność. W przypadku każdego pacjenta dawka powinna zostać dobrana indywidualnie, z racji na odmienny sposób metabolizowania różnego typu substancji. W wielu przypadkach może dojść do interakcji z innymi przyjmowanymi lekami. Należy więc zachować ostrożność.

Warto sprawdzić:
Olejki CBD | Olejki CBG | Susz konopny CBD

[elfsight_instagram_feed id="1"]
Koszyk
0