Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Konto
0
Koszyk (0)
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dołącz do nas

Przepis na masło konopne

masło konopne

Kochani, wrzucamy przepis na masełko konopne, które może być bazą do dalszych wypieków. Jeżeli tak jak my jesteście fanami ciasteczek i kluseczek spróbujcie tego!

Przygotowanie jest proste jednak wymaga czasu. Przygotowanie ok. 4 godziny

Składniki:

Nasze masło 250g zawiera 776,8 mg CBD i 11,2 mg THC

Jeżeli chcecie mieć wyższe lub niższe stężenia dopasujcie odpowiednią ilość suszu do Waszych potrzeb.

Zacznijmy od dekarboksylacji suszu CBD – chodzi o to, żeby zamienić formy kwasowe, które naturalnie występują w konopiach i aktywować kannabinoidy.

1. Na początku zmiel susz w młynku – nie za drobno, nie za grubo. Wsyp równomiernie do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia I piecz w temperaturze 115 stopni Celsjusza przez 45 minut.

2. Rozpuść masło na wolnym ogniu, dodaj 200 ml wody I zdekarboksylowany susz. Gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godziny, mieszając co 15 min. Ważne, żeby nie dopuścić do zagotowania!

3. Przelej masełko konopne przez chustę serowarską lub filtr do kawy (my użyliśmy akurat pieluszki tetrowej, bo taką mieliśmy pod ręką) do naczynia w którym będziesz przechowywać masło.

4. Wstaw do lodówki, zeby zastygło

5. Jak już masło będzie sztywne, zrób w nim małą dziurkę I odlej wodę, która sie rozwarstwiła w naczyniu.

SMACZNEGO!

Jeżeli robiliście swoje masło konopne podzielcie się z nami jak wyszło 🙂

[elfsight_instagram_feed id="1"]
Koszyk
0